0

Х ерсонска област в Украйна ще премине на нова валута – рубли, като това ще се случи постепенно от 1 май.

Това съобщи назначеният от руската страна заместник-началник на военно-гражданската администрация на Херсонска област Кирил Стремусов пред РИА Новости. Според него преходният период ще отнеме до четири месеца. През този период жителите ще могат да използват както рубли, така и гривни, а след това само рубли.

През последните дни все повече се спекулира, че в близко бъдеще в Херсонска област може да се проведе референдум за създаване на "народна република", подобна на ЛНР и ДНР.

Възможността за провеждане на референдум в Херсонска област не се обсъжда, заяви Стремусов.

"В град Херсон беше направен опит да се събере голям митинг срещу така наречения референдум, който беше измислен от украинските власти. Въпреки че ние във военно-гражданската администрация дори не сме обсъждали въпроси, свързани с референдума, нито пък сме обсъждали създаването на Херсонската народна република", каза Стремузов в ефира на Първи канал.

Русия е решена да укрепи контрола си върху града, но жителите му продължават да излизат по улиците, за да протестират срещу окупацията, отбеляза АП.

Украинските власти казват, че Русия е назначила свой кмет на Херсон във вторник, предаде Ройтерс. Някои жители организират периодични антиокупационни акции и вчера отново се е събрало множество хора в центъра, а руските сили са използвали сълзотворен газ срещу тях.

Миналата нощ в Херсон, който е под руски контрол е била напрегната.

Според РИА Новости от украинските позиции са били изстреляни три ракети "Точка-У", две от които са били успешно свалени. Стреляно е и с реактивна система за залпов огън „Ураган“. В близост до телевизионния център в центъра на града са чути експлозии.

Излъчването на руските телевизионни канали е било временно прекъснато, а телевизионната кула в града, според РИА, е оцеляла след взривовете. Няма информация за жертви.

От своя страна украинските въоръжени сили съобщават, че са отблъснали нападенията в Херсонска област, близо до селата Новогригоровка и Александровка.