0

В еликобритания „физически ще престане да съществува“, ако новото противопоставяне в Литва предизвика Трета световна война, в която ще бъдат използвани ядрени оръжия, предупреди пенсиониран руски генерал и военен експерт.

Генерал-лейтенант Евгений Бужински каза пред руската държавна телевизия, че Западът си играе с огъня с блокирането на руския ексклав Калининград. Литва блокира достъпа на санкционирани стоки до територията през държавата от НАТО Литва.

Той се нахвърли срещу британския командир генерал сър Патрик Сандърс, който пое командването на сухопътните сили на Обединеното кралство тази седмица и призова войските си да се подготвят да се бият и да победят руските сили в Трета световна война. „Той (Сандър) не разбира, че в резултат на Третата световна война Великобритания физически ще престане да съществува. Островът ще изчезне, така че нямам представа къде ще живеят той или неговите потомци“, заплаши Бужински.

В съобщението си до войските генерал Сандърс каза: „Аз съм първият началник на Генералния щаб от 1941 г., който поема командването на армията в сянката на сухопътна война в Европа, включваща континентална сила...Мащабът на трайната заплаха от Русия показва, че сме влезли в нова ера на несигурност. Моето единствено задължение е да направя нашата армия толкова смъртоносна и ефективна, колкото може да бъде. Времето е сега и възможността е наша да се възползваме".

Бужински предупреди, че наред с войната в Украйна, ситуацията в Калининград е „много сериозна“ и заяви, че Западът има скрити мотиви. Той призова руския президент Владимир Путин да реагира незабавно, като изпрати ядрено оръжие в Калининград, който се намира между Литва и Полша.

„Това е дълга игра, за да ни изтласкат от Балтийско море и да ни отнемат Калининград“. Путин трябва „да се отрече от признаването на Литва от 1991 г., да се отрече от споразумението с ЕС за Литва, след което да изключи Литва от енергетиката“, каза той.