0

Т очно 65 минути продължи първият полет по възобновения Балкански авиомаршрут от София до Тирана. Редовната авиолиния между столиците на България и Албания се изпълнява от българския авиопревозвач GullivAir, а полетът ще бъде два пъти седмично – събота и сряда. Авиовръзката е добра алтернатива на 9-часовото пътуване с автомобил между двете столици, смятат от компанията, предаде БТА.

„Работим по този проект повече от година. За съжаление COVID рестрикциите наложиха забавянето му, но добрата новина е, че линията вече съществува“, заяви Янко Иванов от авиокомпания след кацането в Тирана. 

Линията е част от плана на компанията да започне да покрива близките Балкански дестинации с редовни полети. Плануват до няколко седмици да отворят поне още една дестинация – до Солун. "Следващата дестинация трябва да бъде Букурещ, но всичко зависи от това как ще се развият нещата“, посочи още Иванов. Той допълни, че от компанията ще организират полетите в такова време, че пътуващите да използват необходимите връзки с други дестинации след прекачване в България. 

Днешният полет от София до Тирана бе насрочен за 14:30 ч. българско време, но лошите климатични условия в българската столица и натрупалият се заради това въздушен трафик забави излитането с около час. На летището в Тирана самолетът бе посрещнат със салют от водни оръдия, а на церемонията присъстваше и българския посланик в Албания Момчил Райчевски, както и ръководството на местното летище. Освен редови пътници, на борда на самолета имаше официални гости и журналисти.