0

И нвеститорите в социалната мрежа Туитър съдят Илон Мъск и компанията за "хаотична" сделка. Според тях начинът, по който милиардерът е купит Туитър е довел до спад на акциите, съобщи CNBC.

Груповият иск е заведен в Калифорния. Инвеститорите обвиняват Илон Мъск в нарушаване на държавните корпоративни закони, както и в манипулиране на фондовия пазар. Акциите на компанията паднаха с 12%, а тези на Тесла с 28%, откакто започна сагата по продажбата на социалната мрежа.

Според CNBC акционерите смятат, че Мъск се е облагодетелствал финансово, като е забавил разкриването на планове за присъединяване към борда на директорите на компанията, а също така е изкупил обратно акции от социалната мрежа, знаейки непублични данни от борда на директорите.

Освен това инвеститорите настояват, че Илон Мъск е нарушил държавните закони, като е спрял сделката за закупуване на Туитър под претекст, че първо социалната мрежа трябва да бъде изчистена от ботове.

Илон Мъск сключи сделка за купуването на Туитър в края на април, сделката беше оценена на $44 млрд. Първоначално предприемачът планираше да вземе заем от банки от $25,5 млрд и да плати още $21 млрд от собствените си пари.