0

Д окато се учил да прави уебсайтове, американец на шега стартирал сайт на име RentAHitman.com („Наеми убиец“). На посетителите се предлага да им бъдат решени проблемите – именно такъв е и първият въпрос към клиентите - "Има ли проблем, който трябва да бъде решен?" Повечето от посетителите му изобщо не разбират, че става дума за шега и напълно сериозно изпращат заявки до собственика на сайта да убие други хора.

Една от тези недосетливци е 52-годишната Уенди Уайн от Мичиган. Наскоро тя се е признала за виновна за убийство и компютърно подпомагано престъпление и ще прекара следващите девет години в затвора. През 2020 г. тя посетила сайта и попълнила формуляра за кандидатстване за услугите на наемен убиец там – все пак мисловният процес в главата й не е бил напълно нарушен и тя се е досетила поне да посочи измислено име.

А иначе всичко в сайта е напълно измислено – посочва се, че собствениците му разполагат с 17 985 "оперативни лица", което е приблизителният брой на полицейските участъци в САЩ. Пише още, че услугите на сайта напълно отговарят на „Закона за защита на анонимността на убийците“ от 1964 г. – разбира се, несъществуващ. Там можете да прочетете и очевидно фалшиви отзиви от уж доволни клиенти. Въпреки всички тези намеци, мнозина са убедени, че сайтът предоставя реални услуги. "Не разбирам как може да има толкова глупави хора“, казва Боб Инес.

В случая с мисис Уайн тя достига до момента на среща с "оперативен работник", в ролята на който бил полицейски детектив. Тя успява да му каже, че бившият й съпруг е педофил, дава на „убиеца“ аванс от 200 долара и казва в колко часа „мишената“ се връща от работа. Малко след това тя е арестувана и са й повдигнати обвинения.

Всъщност Боб Инес нямал никакво намерение „рожбата“ му да се превърне в капан за хора, които искат да убият някого с чужда помощ. Както мъжът казва пред списание Rolling Stone, той е направил сайта през 2005 г. като упражнение с приятели, с които планирал да създаде компания за киберсигурност. От това начинание не излязло нищо, както и от идеята да прави пари поне чрез препродажба на име на домейн, така че той запазва сайта като спомен.

Години по-късно Инес решава да провери пощенската кутия, свързана с този домейн, за да види дали не е имало някакви съобщения, предлагащи закупуването му. Вместо това той открива там около 300 писма от хора, които питат дали "убиецът" може да помогне с изнудване на пари или да ликвидира човек в Австрия.

 

Инес се обърнал към полицията, след като попаднал на писмо от британка, живееща в Канада. Тя поискала да бъдат екзекутирани трима членове на семейството й, които според нея са й отнели наследството. Инес предал писмото на полицията, а след това следователите се свързали с канадските правоохранителни органи.

Други подобни запитвания в пощенската кутия на сайта RentAHitman.com също доведоха до арести. Една жена поискала да убие съседите си в малък град в Канзас заради обидите, които е получила с „пистолет, бомба или нещо, което може да ги ликвидира“. Тя е получила три години условна присъда за подбуждане към убийство. Друг 20-годишен мъж от Вирджиния се питал дали бившата му приятелка може да бъде екзекутирана заедно с майка й и втория й баща, както и да бъде отвлечена новородената им дъщеря, защото искал да започне нов живот с друга жена. Той е осъден на десет години затвор и още десет условно.

Като цяло, благодарение на сътрудничеството на Инес с полицията, са били заловени близо дузина неосъществени клиенти на фалшивия "убиец". Сайтът продължава да съществува, а на електронната му поща се изпращат все повече поръчки – въпреки всички интервюта, които собственикът му е дал пред различни медии. „Интернет е опасно място. - казва Инес, - И този сайт работи като магнит за най-глупавите хора, които се опитват да навредят на другите.