0

С анкциите срещу богатите руски бизнесмени се превърнаха в „драма за пазара на Фаберже“. Това заяви пред „Bild” представител на аукционната къща Christie's. Той отбеляза, че ситуацията около събитията в Украйна „наруши много в международната търговия с изкуство“.

„За пазара на Фаберже това е драма. И инвеститорите са много нервни“, каза представител на аукционната къща, оплаквайки се, че сега представители на руския бизнес, закупили произведения на изкуството на Фаберже по света, са станали, ако не и по-малко платежоспособни, то тяхната покупателна способност е ограничена, заради санкциите.

Ето защо две от най-големите аукционни къщи - Sotheby's и Christie's, отмениха някои специални търгове на руско изкуство, които трябваше да се проведат или бяха планирани. Миналата година оборотът на Sotheby's от „руски“ продажби възлизаше на около 20 милиона евро. “Bild” припомня, че руският бизнес отдавна активно изкупува "руското изкуство" на Запад. По традиция великденските яйца на Карл Фаберже, серия от бижута, бяха търсени сред богатите руснаци.