А мерикански регулаторни органи изключват подразделение на китайския телекомуникационен оператор от американския пазар заради заплаха за националната сигурност, съобщава АП.

Американски регулаторни органи изключват подразделение на китайския телекомуникационен оператор от американския пазар заради заплаха за националната сигурност, съобщава АП.

„Чайна телеком Америкас Корп“, която има дейност в САЩ от почти 20 години, трябва да преустанови услугите си на вътрешно щатско и международно ниво в Съединените щати до 60 дни, се казва в разпореждане на Федералната комисия по съобщенията.

В него се цитира опасността Пекин да използва компанията за подслушване на американски комуникации, както и за „шпионаж и други вредни дейности срещу САЩ“.

Администрацията на президента Джо Байдън продължава с политиката, започната от предишния държавен глава Доналд Тръмп за ограничаване на достъпа до американски технологии и пазари на държавни китайски компании заради опасения за рискове за сигурността или подпомагане на военните разработки, отбелязва АП.