И зраел обвини Иран, че стои зад атаката срещу петролен танкер в четвъртък, при която бяха убити двама членове на екипажа - граждани на Великобритания и Румъния, предадоха световните медии.

Израел обвини Иран, че стои зад атаката срещу петролен танкер в четвъртък, при която бяха убити двама членове на екипажа - граждани на Великобритания и Румъния, предадоха световните медии.

Не се съобщава за други пострадали на борда на „Мърсър Стрийт“. Министърът на външните работи на Израел Яир Лапид обвини за инцидента „иранския тероризъм“. Смята се, че нападението е било извършено с дрон. Според анализатори, цитирани от АФП, инцидентът е характерен за сенчестата война, която водят Израел и Иран в акваторията на Залива. От компанията на израелския милиардер Еял Офер, която оперира танкера, съобщиха, че той вече „плава под контрола на екипажа си“ и се насочва към безопасно място с американски военноморски ескорт. По време на атаката плавателният съд е бил в северната част на Индийския океан по маршрута Танзания – ОАЕ.

САЩ са уверени, че Иран е извършил атаката срещу притежавания от Израел военен кораб "Мърсър Стрийт". Това стана ясно от изявлението, което е разпространил в неделя държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитирано от JERUSALEM POST.

"Няма оправдание за тази атака, която следва модела на други атаки и подобно поведение, се казва в изявлението. Тези действия застрашават свободното международно корабоплаване по този решаващ воден път."

Блинкън също така отбеляза, че САЩ работят с партньорите си, за да обмислят следващите стъпки и ще отговорят подобаващо.

Припомняме, че израелският външен министър Яир Лапид по-рано обсъди с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън "съвместна борба срещу иранския терор" и разработването на "реален и ефективен отговор".

Великобритания също изрази увереност в участието на Иран и обеща отговор.

Официалният представител на иранското външно министерство Саид Хатибзаде коментира, че обвиненията за участие на Техеран в нападението сещу танкера "Мърсър Стрийт" са неоснователни. "Израел трябва да спре тези неоснователни обвинения. Осъждаме такива изявления. Това не е първият път, когато Израел отправя такива обвинения срещу Иран".