0

С АЩ ще си сътрудничат със своите съюзници за доставяне на танкове съветско производство на Украйна с цел укрепване на нейната отбрана в Донбас, съобщава в. "Ню Йорк таймс", като цитира американски служител.

Според източника, пожелал анонимност, решението на Вашингтон да действа като посредник, за да помогне за предаването на танковете, е взето в отговор на искане, отправено от украинския президент Володимир Зеленски.

Това е първият случай от началото на войната в Украйна, при който САЩ помагат за предоставяне на танкове, отбелязва американското издание.

Прехвърлянето на танковете, с които украинските военни знаят как да боравят, ще започне скоро, заяви служителят. Той обаче отказа да разкрие колко танка ще бъдат пратени или от кои държави ще дойдат те, посочва вестникът.

По думите му танковете ще позволят на Украйна да нанася артилерийски удари с голям обсег срещу руски цели в Донбас, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Getty images

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди проруските ръководители, назначени в окупираните градове, че няма да останат дълго на постовете си, предаде ВВС.

Зеленски определи поемането на ръководството на украинските градове като „много глупава първоаприлска шега“, а лидерите, въдворени там от руската армия, като временни „гаулайтери“ – препратка към областните лидери в Германия.

„Посланието ми към тях е просто: Отговорността за сътрудничеството ви е неизбежна“, каза той.

В среднощното си обръщение Зеленски каза, че Москва е „заплашвала служители на предприятия и власти да си сътрудничат с тези измамни назначения, но всяко сътрудничество с такива лидери ще доведе до последствия".

„Това е последното предупреждение", закани се президентът.

Междувременно украинският президент обяви, че над 3000 души са били евакуирани от обсадения Мариупол. Той поясни, че вчера хуманитарните коридори са проработили в три украински области - Донецка, Луганска и Запорожка.

Getty images

"Русия укрепва военния си потенциал на западните граници, за да гарантира своята безопасност", заяви пък от своя страна Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

Песков каза това в ефира на "Беларус-1", една от държавните телевизии в Беларус - западна съседка на Русия и неин съюзник.

Путин е инструктирал руския министър на отбраната Сергей Шойгу да разработи план за съответното увеличаване и укрепване на военния потенциал на страната на западните й граници и сега се работи по въпроса, обясни неговият прессекретар.

Песков подчерта, че целта е да бъде "поддържан необходимият паритет във всичко, така че на никой да не му мине през ума. . . да ни нападне".

Миналия месец руският президент поръча на министъра на отбраната да подготви доклад за укрепване на западните граници на страната във връзка с действията на НАТО. Преди това Путин нееднократно е обръщал внимание на разширяването на НАТО плътно до границите на Русия, отбелязва ТАСС.