0

П ървият комплекс с междуконтинентални ракети "Сармат" ще бъде на бойно дежурство в края на 2022 г. Това заяви във вторник руският президент Владимир Путин на среща с възпитаници на висши военни учебни заведения.

"Извършени са успешни изпитания на тежката междуконтинентална балистична ракета "Сармат". Планира се до края на годината първият такъв комплекс да застане на бойно дежурство", каза той. Ракетата "Сармат", която в НАТО е известна като „Сатана II” може да носи ядрена бойна глава и има обсег от 18 000 километра. „Сармат“ е разработен в Държавния ракетен център на името на В. П. Макеев, производител е заводът Красмаш (и двете предприятия са част от Роскосмос).

По думите на президента, освен вече изпитаните на бойното поле нови оръжия, руските войските са започнали да получават и системи за противовъздушна и противоракетна отбрана С-500, които нямат аналози в света.

По време на речта Путин заяви още, че руските военни защитават правото на родината си на суверенно развитие и действат като „истински герои“. „Днешните офицери и войници на Русия, наследници на поколението победители, внуци и правнуци на героите от Великата отечествена война, самоотвержено се борят за своята родина. За нашите хора. Те се борят с международни терористи в Сирия. ЗащитаватДонбас от неонацистите. Те защитават мира, сигурността на нашия народ, правото на Русия на суверенно развитие“, каза той.