0

П убликувано бе проучване в Journal of Environmental Management, което разкрива отрицателното въздействие на секса върху пясъчните дюни и запазването на уникалния пейзаж на Гран Канария.

Изследователите са проучили 298 места, където туристите правят секс, на плаж с обща площ от повече от две квадратни мили, предимно сред гъста растителност и дюните, които се образуват около тази растителност.

Оказва се, че сексът на туристите засяга пряко не само дюните, но и осем местни растителни вида, три от които са ендемични.

Туристите тъпчат растителността, почистват растенията и пясъка, изграждат собствени „гнезденца“, правят им огради, изхвърлят отпадъци, включително цигари, презервативи, тоалетна хартия, салфетки и кутии. Много дюни се използват като тоалетна.

Изследователите забелязали, че колкото по-далеч от брега е мястото за секс, толкова повече се използва и толкова повече боклук се оставя в него.

Дори в защитената зона на дюните Dunas de Maspalomas, която е напълно затворена за посещения, са открити 56 места за секс.