0

Р уският първи дипломат Сергей Лавров заяви, че страната му не се срамува и е с неопетнена репутация след нахлуването в Украйна. Този коментар външният министър на Русия направи в специално интервю за БиБиСи. Според Лавров, единствената цел на Москва продължава да бъде т.нар. "денацифициране на Украйна".

"Не сме нахлували в Украйна, обявихме началото на специална военна операция, защото нямаше друг начин да обясним на Запада, че влизането на Украйна в НАТО, е престъпно деяние. Репутацията на Русия е безупречна. Русия е такава, каквато е. Не се срамуваме да го покажем", каза той.

На въпрос на британския журналист дали това се е случило и в село Яхидне, където 360 жители, сред които над 70 деца, са били държавни в мазе близо месец без храна и вода, Лавров отвърна, че Западът продължава да разпространява фалшиви новини.

Руският дипломат отправи и закана към британската външна министърка, която неколкократно заявяваше, че Русия трябва да бъде победена и "поставена на колене". В отговор Лавров заяви - "хайде, направете го".

Междувременно днес Европейската комисия ще проведе заключително обсъждане на кандидатурите на Украйна за статут на страна кандидатка за членство в ЕС и ще изрази консолидираната си позиция, която след това ще бъде представена като препоръка към лидерите на ЕС за вземане на политическо решение.

Руският външен министър Сергей Лавров, коментирай съобщенията от Киев, заяви пред телевизионния канал НТВ, че ако ЕС даде на Украйна статут на кандидат за членство, той ще пренебрегне собствените си критерии за получаване на такъв статут. "Ако Украйна получи пътна карта за подготовка за членство, това ще означава само, че ЕС отново е готов да затвори очите си за всички свои критерии, които винаги са съществували за кандидатите, и е готов да се ръководи единствено от геополитически съображения", каза той.

Предишния ден Киев посетиха френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, италианският министър-председател Марио Драги и румънският президент Клаус Йоханис. Всички те подкрепиха предоставянето на Украйна на статут на страна кандидатка. Статутът на страните кандидатки ще бъде обсъден на срещата на върха на ЕС на 23-24 юни.

Отделните държави обаче са разделени относно Киев. Според европейски дипломати най-вероятният сценарий е Еврокомисията да даде зелена светлина, но да постави и условия.

 "Днес е наистина исторически ден. Украйна усети подкрепата на четири мощни европейски държави. И по-специално подкрепа за нашето движение към Европейския съюз. Италия, Румъния, Франция и Германия са с нас. И четиримата лидери - г-н Драги, г-н Йоханис, г-н Макрон и г-н Шолц - подкрепят кандидатурата на Украйна. Разбира се, трябва да се спазват всички съответни процедури, всички държави-членки на ЕС трябва да са съгласни. Но на днешната ни среща беше направена голяма крачка напред. За мен беше важно да чуя още едно фундаментално нещо от лидерите. Те са съгласни, че краят на войната и мирът за Украйна трябва да бъдат точно такива, каквито ги вижда Украйна", заяви украинският президент Володимир Зеленски.