0

Докато чакаха пристигането на президента на САЩ Джо Байдън и други световни лидери за срещата на върха на НАТО в покрайнините на Мадрид, международни служители и журналисти бяха шокирани да открият "Руска салата" в менюто на ресторант, обслужващ събитието, пише Reuters.

Участниците в срещата бяха изненадани, че ястието е в горната част на менюто и струва 8 евро за порция. Съставът на "Руската салата" включва грах, картофи, моркови и майонеза „Руска салата на срещата на върха на НАТО? Малко съм изненадан от този избор на ястие “, каза журналистът Иняки Лопес.

Reuters подчертава, че тази салата предизвика недоумение поради факта, че участниците в срещата планират официално да обявят Русия за най-голямата заплаха за Алианса. Публикацията обаче посочва също, че „високото съдържание на въглехидрати в ястието е по-важно от спорното му име“, тъй като салатата се разпродала „за няколко часа“.

На 28 юни в Мадрид започна тридневна среща на върха на НАТО, на която Русия ще бъде обявена за „заплаха за колективната сигурност“. Генералният секретар Йенс Столтенберг каза, че Северноатлантическият алианс ще покаже на Владимир Путин, че е отворен за нови членове. Столтенберг добави, че Турция е оттеглила ветото си срещу присъединяването на Швеция и Финландия след подписване на споразумение за сигурност. Сега стартира процесът на присъединяване на страните към алианса.