0

Я пония и голяма част от международната общност реагираха на убийството на бившия японски премиер Шиндзо Абе с шок и ужас. Но не и в Китай, където в социалните мрежи избухна неочаквана радост, а потребители изляха сериозно количество омраза към покойния Абе.

Много потребители на Weibo, китайска социална медийна платформа, приветстваха новината за стрелбата по Абе, като призоваха да се вдигне тост за смъртта му. Някои казаха, че убиецът му е „герой“, тъй като Абе е пионер във външната политика, насочена към противодействие на разширяването на нарастващия икономически, дипломатически и военен на Китай в  Индо-тихоокеанския регион, което вбеси Пекин.

Докато беше на власт Абе прокара това, което той и неговите съюзници нарекоха „проактивна“ визия за мястото на Япония в Азия и света. Той опита да съсредоточи вниманието върху заплахите, породени от Северна Корея и Китай в региона. „Подходът на Абе към Китай сега е основата, върху която Западът изгради политика си по отношение на Пекин и Си Дзинпин“, пише „Bloomberg“.

В Япония и Азия обаче Абе не беше определян като фигура на консенсус и единство. Неговият десен национализъм периодично вбесяваше обществеността и официалните лица в Китай и Южна Корея. Бившият премиер многократно е отричал или омаловажавал жестокостите на Япония по време на Втората световна война. Освен това, Абе много пъти се е опитвал да дядо си Нобусуке Киши, който е бил военнопрестъпник от клас А. Въпреки това, Киши никога не е наказан за престъпленията си по време на войната и по-късно става премиер на Япония.