0

В ърховният съд в САЩ взе историческо решение, с което отмени знаково решение от 1973 г. по делото "Роу срещу Уейд" и постанови, че щатите отново ще имат правото да забраняват абортите.

Шестима съдии от Върховния съд гласуваха в подкрепа на отмяната на решението, а трима се противопоставиха. Мнозинството консервативни магистрати казаха, че американската конституция не защитава правото на аборт на жените и вместо това оставя тези решения в ръцете на законодателите на щатско ниво. 

Съдия Самюел Алито отбеляза, че присъдата по делото „Роу срещу Уейд“ „е груба грешка“. Главният съдия на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс също се изказа в подкрепа на отмяната на решението, но отбеляза, че би предпочел "по-премерен начин" на действие.

Редица американски депутати от демократите разкритикуваха решението на Върховния съд. Сред тях е и председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Тя обвини републиканците, че се опитват да постигнат пълна забрана на абортите в Съединените щати.

Много представители на Републиканската партия на САЩ приветстваха решението на Върховния съд.

Американският политолог Едуард Лозански предвиди, че премахването на конституционното право на аборт в Съединените щати ще предизвика мощни протести и не е изключена вълна от улично насилие. В петък, 24 юни, съобщи за "Известия" американският политолог Едуард Лозански. „Темата е много чувствителна както за консерваторите, така и за либералите. Споровете за правото на аборт винаги са били един от ключовите въпроси на изборите. След отмяната на предишното решение, балансът ще бъде нарушен“, смята той.