0

Г ерманският канцлер Олаф Шолц заяви след срещата си с руския президент Владимир Путин и след общата пресконференция, която двамата дадоха, че има достатъчно основи за дискусии с Русия в острата криза, която противопоставя западните страни на Москва и че тези основи трябва да бъдат използвани, предаде АФП.

"Има достатъчно основи за дискусии, за да могат нещата да еволюират положително и ние трябва да използваме тези основи за дискусия", подчерта той на самостоятелна пресконференция, която даде, преди да отпътува за Берлин.

Шолц определи това като "добра новина, за да можем да си говорим и да се опитаме да се разберем".

Също така федералният канцлер заяви пред медиите, че руският президент Владимир Путин е използвал погрешно думата "геноцид", за да опише ситуацията в Източна Украйна, съобщи Ройтерс.

След срещата си с Путин Шолц посочи пред медиите, че думата "геноцид", използвана от Путин на по-ранна съвместна пресконференция, е била твърде силна. "Това е погрешно", каза той.

Великобритания и Европейският съюз трябва да направят повече, за да засилят координираните мерки с цел да накажат Русия, ако тя наруши суверенитета на Украйна, каза днес британският премиер Борис Джонсън в телефонен разговор с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде Ройтерс.

"Двамата са обсъдили тежката ситуация на украинската граница и са постигнали съгласие, че светът трябва да остане бдителен през следващите дни и часове", каза говорителка на канцеларията на Джонсън. "(Джонсън) приветства единството на съюзниците, но каза, че може да се направи повече за бързото засилване на координираните мерки", допълни говорителката.