0

Р уските военни проведоха симулация на ракетни атаки срещу прибалтийските страни, след като Литва реши да ограничи транзита на стоки до Калининградска област, съобщава финландския вестник „Italehti“. Новината е потвърдена и от началника на Генералния щаб на естонското министерство на отбраната Кусти Салм.

Според него маневрите, които руското военно министерство провежда в Калининградска област, имитират тренировъчни удари срещу Естония, Латвия и Литва. „Руснаците смятат, че не заслужаваме независимост. Последните им операции и изявления подкрепят това заключение“, каза Салм и добави, че Естония смята ситуацията за „много сериозна“.

Той припомни, че освен ракетни учения руски хеликоптери няколко пъти нарушават въздушното пространство на балтийските страни. Ден преди това естонското външно министерство връчи протестна нота на руския посланик заради инцидента от 18 юни, когато хеликоптер Ми-8 премина границата с изключен транспондер и отказа да се свърже с диспечерите. .

Това не е единственият епизод и не е случаен, каза Салм: „Хеликоптерите не прелитат случайно границата. През последните дни има няколко такива случая.” Военните на НАТО смятат, че "нашествието" на хеликоптерите е част от обучението за евентуална атака, каза източник от алианса за „ltalehti“.

На 20 юни руското министерство на отбраната обяви началото на учения на Балтийския флот с участието на около хиляда военнослужещи и повече от 100 единици военна техника. На артилеристите и ракетниците бяха възложени няколкостотин огневи изпитания с РСЗО „Град“ и „Ураган“, едрокалибрени оръдия „Гиацинт“, самоходни артилерийски установки „Мста-С“, „Акация“ и „Гвоздика“.

В същото време патрулният кораб "Ярослав Мудрий", както и корветите "Стойкий" и "Сообразителен", изстреляха ракети от зенитно-ракетната система "Кинжал" и зенитно-ракетно-артилерийската система "Кортик", както и А-190. и АК артилерийски установки -630.

Преди седмица учения се проведоха и в Калининградска област с участието на 3000 военнослужещи и 300 единици техника.