0

П ървото от шестте изслушвания за нападението на привърженици на Доналд Тръмп срещу американския Капитолий на 6 януари 2021 г. направи дебют в праймтайма на телевизията в четвъртък като комисията на Камарата на представителите се опитва да докаже, че бунтът е бил планиран като атака срещу демокрацията, предаде Ройтерс.

Специалната комисия на Камарата на представителите на САЩ разследва нападението от 6 януари, в което включва видеозаписи на свидетелски показания от висши служители на Белия дом и кампанията на Тръмп в изслушването, съобщиха сътрудници на комисията.

Gettyimages

Председателят на комисията Бени Томпсън каза: “Не можем да заметем случилото се под килима. Американският народ заслужава отговори. Ето защо се обръщам към вас тази вечер не като демократ, а като американец, който се е заклел да защитава конституцията. Конституцията не защитава само демократите или само републиканците. Тя защитава всички нас."

„Затова тази вечер и през следващите няколко седмици ще ви напомняме за реалността на случилото се онзи ден. Но нашата работа трябва да постигне много повече, отколкото само да погледнем назад. Защото нашата демокрацията остава в опасност. Заговорът за осуетяване на волята на народа не е приключил."

"6 януари и лъжите, които доведоха до въстание, изложиха на риска два века и половина конституционна демокрация. Светът наблюдава какво правим тук."

Бившият главен прокурор Уилям Бар чрез видеозапис заяви: „Дадох ясно да се разбере, че не съм съгласен с идеята да се каже, че изборите са били откраднати и да се пускат тези неща, които аз наричам глупости. И, знаете ли, не исках да бъда част от това... Не можем да живеем в свят, в който действащата администрация остава на власт въз основа на своето мнение, неподкрепено от конкретни доказателства, че изборите са били измамни.“

Конгресменката от Републиканската партия Лиз Чейни посочи: „Президентът Тръмп повярва, че поддръжниците му в Капитолия, цитирам, правеха това, което трябваше да правят. Това е, което той каза на екипа си, докато те го молели да отзове тълпата".

„По този въпрос няма място за дебат. Тези, които нахлуха в нашата столица и се бориха с органите на реда в продължение на часове, бяха мотивирани от това, което им беше казал президентът Тръмп, че  изборите са откраднати и че той е законният президент. Президентът Тръмп свика тълпата, събра я и запали пламъка на тази атака."

„Всички американци трябва да имат предвид ... този факт, на сутринта на 6 януари намерението на президента Доналд Тръмп беше да остане президент на Съединените щати."

Иванка Тръмп, дъщеря на бившия президент Тръмп, чрез видео заяви: „Уважавам главния прокурор Бар. Така че приех това, което той каза."