0

Г енералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прие днес заявките на Швеция и Финландия за присъединяване към алианса.

Днес е добър ден и решителен час за нашата сигурност, посочи Столтенберг. Всеки народ има правото да избере своя път, вашите страни направиха избор на основата на демократичен процес, обърна се той към посланиците на двете държави.

Топло подкрепям желанието на двете страни да се присъединят към НАТО. Вие сте нашите най-близки партньори и членството ви ще повиши общата сигурност. Вашите заявки са историческа стъпка. Съюзниците ще преценят следващите ходове, допълни той.

Столтенберг заяви, че трябва да бъдат отчетени интересите в областта на сигурността на всеки съюзник. Решени сме да достигнем до бързи заключения. Съюзниците са единодушни за важността от разширяването на НАТО, добави генералният секретар.

В същото време Турция отправи искания в замяна на одобряване на присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО. Те включват обявяване от Швеция и Финландия на Кюрдската работническа партия за терористична организация; Вдигане на оръжейното ембарго; Връщане в програмата за изтребителите F-35; Одобряване на пакета за закупуване на нов изтребител F-16; Отмяна на санкциите за закупуването на ЗРК С-400 от Русия.

Междувременно Полша и балтийските държави поискаха повече войски на НАТО на тяхна територия.

Страните искат да разположат около 20 000 души допълнителен военен персонал на НАТО и да разширят възможностите за противовъздушна отбрана на силите. Това се посочва в съвместен документ на Литва, Латвия и Естония.

Планът предполага, че на територията на всяка страна ще има около шест хиляди войници на НАТО, като в случай на криза алиансът ще трябва да изпрати допълнителни сили. До февруари в балтийските държави бяха постоянно разположени около две хиляди военнослужещи на НАТО.

Някои членове на алианса обаче, по-специално Франция и Италия, са скептични, защото  предпазливи по отношение на новите големи разгръщания, тъй като те биха били скъпи и биха отнели сили от други региони.