1

Oбвиненият в палежа на Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля Ламбе Алабаковски  изгори демонстративно в Скопие Договора за добросъседство с България, Преспанското споразумение и френското предложение". Според него те били равностойни на фашизъм, съобщава БГНЕС.

Това се случи в третия ден от протеста в Северна Македония срещу предложението на ЕС за преговорната рамка под мотото "Ултиматум - Не, благодаря" 

Алабаковски подпали плаката с договорите на сцената пред сградата на македонското правителство в центъра на Скопие, където за трети пореден ден опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ организира протест срещу френското предложение за започване на преговори на РС Македония за членство в ЕС. Днешният протест е най-малоброен в сравнение с предишните. По-малко са и автобусите от провинцията, които докарваха граждани за участие в протеста. И днес на участниците бяха раздавани старите плакати с вулгарни и цинични послания срещу Европейския съюз и България.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски призова за отхвърляне на френското предложение. Според него то означавало "българска асимилация". В атаката срещу предложението на Макрон се включиха Светия синод на македонската църква, Академията на науките и най-различни учени, включително и пенсионирани дипломати, както и бившият президент Георге Иванов, който се счита за бащата на антиквизацията на Македония по време на режима на Никола Груевски.