0

С кандалът между Русия и Израел заради изявленията на руския министър на външните работи Сергей Лавров за "еврейската кръв" на Хитлер набира обороти.

Израелският външен министър Яир Лапид заяви, че иска извинение от руската страна за тези думи.

В отговор руското външно министерство заяви, че израелските власти "подкрепят неонацисткия режим в Киев".

В изявление на руското външно министерство се казва, че "историята, за съжаление, познава трагични примери за сътрудничество на евреи с нацистите". Освен това министерството отново обвинява Зеленски, че "се прикрива зад произхода си и заедно с това прикрива истинските неонацисти, духовни и кръвни наследници на палачите на неговия народ".

През последните дни в израелското правителство и в командването на ЦАХАЛ се обсъжда въпросът за разширяване на израелската военна помощ за Украйна.

В. "Хаарец", позовавайки се на източник, участвал в обсъжданията, твърди, че консултациите се провеждат под натиска на САЩ и европейските страни, които очакват от Израел не само декларативна, но и реална помощ за Украйна.

"Хаарец" пише, че през следващите дни ще бъде свикана нова среща, на която ще се реши какво може да достави Израел на Украйна. В същото време друг политически източник, цитиран от изданието, подчертава, че в никакъв случай не става дума за нападателни оръжия или модерни противоракетни системи.

Според оценката на изданието размерът на помощта ще остане силно ограничен дори след нейното разширяване. Между системата за противовъздушна отбрана "Железен купол", който няма да бъде доставен, и бронежилетките, които вече се доставят, има доста широк списък с отбранително оборудване, което може да бъде доставено на Украйна, без да се прекъсват отношенията с Русия.

От началото на руската инвазия в Украйна Израел отказа да доставя на Киев каквито и да било отбранителни въоръжения. На 20 април, след почти два месеца на военни действия, израелският министър на отбраната Бени Ганц разреши на Украйна да се доставят каски и бронежилетки на спасителните служби и гражданските организации. В Украйна работи и израелска полева болница. Междувременно има много частни проекти, в които израелците подпомагат Украйна.