0

Г ерманският канцлер си навлече гнева на медиите и на потребителите в социалните мрежи, след като отказа да отговори какви гаранции за сигурност ще даде Г-7 на Украйна.

Когато Розалия Романец от „Дойче Веле“ помоли канцлера да уточни гаранциите за сигурност, обещани от Германия за Украйна, Шолц отговори с усмивка: „Да, мога“. След кратка пауза той добави: "Това е!"

Романец отговори в туит на мълчаливия канцлер: "Жалко, г-н канцлер. Когато научих немски, учтивата форма беше силно препоръчана за пресконференции. Въпросът беше замислен много сериозно. Федералното правителство обяви допълнителни разяснения за гаранциите за сигурност преди седмици, но все още не ги е предоставило“.

Отговорът на канцлера, който вероятно трябваше да бъде с чувство за хумор, не бе приет добре и в интернет. Реакцията на Шолц на въпроса беше интерпретирана като нарцистична, арогантна или нахална. „Неразбираемо какво е намислил канцлер Шолц с този отговор. Но това не е смешно, просто е арогантно към чужд журналист“, написа в Туитър репортерът на NDR Маркус Грил.

В интервю за ARD по време на срещата на върха на Г-7 след пресконференцията, Шолц също също успя да разгневи сънародниците си с нежеланието си да разговаря. Интервюиращият Оливър Кьор искаше да знае дали, подобно на вицеканцлера Робърт Хабек, Шолц може да даде на гражданите съвети как да пестят енергия. Сухият отговор на канцлера обаче беше: „Не“