0

С ергей Лавров определи затварянето на въздушното пространство от България, Северна Македония и Черна гора като безпрецедентен и скандален акт. Заради забраната Лавров беше принуден да отмени визитата си в Сърбия.

По-рано през деня Кремъл определи затварянето на пространството като "враждебен акт". Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че подобни действия създават проблеми за разработването на график за дипломатически срещи на високо ниво. 

В изявление на Владимир Путин, по повод започващия на 15 юни Петербургски икономически форум, заяви, че "икономическите грешки и санкциите на западните страни доведоха до вълна от глобална инфлация, разрушаване на вериги за доставки и производство, както и до рязко увеличаване на бедността и недостига на храна". 

Путин отчете, че тази година форумът ще се проведе за 25 път, но в труден момент за цялата международна общност. Подчерта, че икономическите политики, прилагани от западните страни, са нанесли щети на световната икономика. Според него трудностите, които е преживяла руската държава, са създали и нови възможности. „Ето защо лозунгът на форума "Нов свят - нови възможности" е съвсем подходящ. Сигурен съм, годините след 2020 ще бъдат период, в който Русия ще укрепи икономическия си суверенитет”, каза още руският президент.