0

П о-възрастните хора, които спортуват, са наясно с "духовното значение" на тази дейност в живота си и с това, как движенията допринасят за щастието и самочувствието им, освен на добрата физическа форма, пише "МедикълЕкспрес".

Оказва се, че скейтбордът дава достъп до определена общност и предлага нова идентичност, различна от познатата до момента. Една от причините за това вероятно е свързана с факта, че мярката за успех в скейтборда е по-гъвкава в сравнение с другите спортове и неуспехите се възприемат като част от активността.

Д-р Пол Конър от университета на Ексетър, Великобритания, е интервюирал 30 скейтбордисти на средна възрасти и е наблюдавал практикуването на спорта в Хонконг и Великобритания. Резултатите от проучването му са публикувани в книгата "Lifestyle Sports and Identities".

Скейтбордът осигурява важно емоционално убежище за хората, които преживяват лични драми като разпадане на дългогодишни връзки, предизвикателства в кариерата, в отношенията им с децата, злоупотреби с алкохол и наркотици, обяснява авторът.

За 47-годишния канадец Марк завръщането към скейтборда двадесет години по-късно е начин да въведе ред в живота си. След успешна кариера като адвокат, той се преселва в Бали със съпругата и сина си тийнейджър и скоро след това се връща към скейтборда, който му дава свобода и вдъхновение. Освен това му помага да установи връзка с еклектична общност от хора в Бали. Спортът за него е и начин да прекарва време с децата си.

Американецът Крис, на 41 г., също намира в скейтборда начин да прекарва време със сина си, както не му се е случвало да общува с баща си. Скейтбордът му дал успокоение и идентичност, когато самият той бил юноша и родителите му се разделили.

Двама мъже били на антидепресанти и установили, че скейтбордът им помага да балансират и възстановят психичното си здраве.

Единият от тях, артист на 45 г., бил с диагноза тревожност и депресия и открил в скейтборда силно оръжие за психичното си здраве. Другият, на 37 г., загубил работата си, със здравословни проблеми, казва, че вече не може да си представи живота без скейтборд.

За голяма част от хората, които искат да променят подхода към живота, обаче, има един праг, който се оказва съществен – фактът, че дъската (скейтбордът) не е свързана с краката и усещането, че могат да изгубят почва под краката си надделява.