0

П резидентът на Северна Македония Стево Пендаровски предизвика сериозна дипломатическа активност след изявлението си в Черна гора, в което посочва, че Теодора Косара, дъщеря на цар Самуил, която е била омъжена за княза на Дукля Иван Владимир, е македонка. 

Изявлението му е по време на първо официално посещение в Черна гора, където Пендаровски бе посрещнат тържествено в Цетине от президента Мило Джуканович. 

Северомакедонският президент се срещна и с представители на изпълнителната власт. В рамките на визитата бе обсъдено общото европейското бъдеще на двете страни, процесите в региона и влиянието на руската военна инвазия в Украйна. В пристанищния град Бар се състоя тържествена церемония, на която Пендаровски връчи паметна плоча на Владимир и Косара на черногорския президент Джуканович, която по думите му в неговия профил Туитър показва “силната символика на добрите отношения и културно-историческата връзка между Северна Македония и Черна гора”.

Междувременно няколко дни след откриването на Културния клуб „Иван Михайлов“ в Битоля коментарите в Северна Македония продължават. Председателят от македонска страна на съвместната историческа комисия Драги Георгиев коментира за Дойче веле, че именуването на клуба на името на Иван Михайлов „не е нищо друго освен умишлена провокация, която изпраща и послание“.  

Друг отявлен коментатор, историкът Тодор Чепреганов пък попита: „Защо е отворен клубът в Битоля, пробългарското течение ли е най-силното в Битоля?“, и продължи:  „Не можеш да бягаш от историческите факти.  България беше не само фашистка, но и национал-фашистка държава. Защо Петков и неговото политическо обкръжение не отидоха да се извинят и да се поклонят на паметника на 3000-те евреи, които бяха депортирани от Битоля, а дойдоха да се отбележат в откриването на културен клуб на името на Иван Михайлов“, попита той.

Според бившия председател на парламента в  Македония и председател на Нова социалдемократическа партия Тито Петковски и за най-големите оптимисти в страната вече е станало ясно, че „след прераждането на фашизма от българското държавно ръководство в Битоля (Република Северна Македония) няма да влезе в ЕС.“