0

Ч ехия пое от днес председателството на Съвета на Европейския съюз. Ротационно Чехия става домакин за шест месеца след председателството на Франция.То завърши с важното за България  "френско предложение" по еврочленството на Северна Македония.Темата не е сред основните приоритети на Чехия, но въпреки това се очаква да има приемственост.

Основни приоритети на чешкото председателство са: Подкрепата на ЕС за Украйна, разрешаването на миграционната криза в тази страна, укрепването на енергийната сигурност, икономиката и отбранителните способности на общността, както и насърчаването на демокрацията са основните приоритети на чешкото председателство в Съвета на ЕС. Премиерът Петър Фиала заяви това на 15 юни след заседание на кабинета, на което приоритетите бяха окончателно одобрени.

"Разрешаването на миграционната криза в Европа, причинена от конфликта в Украйна и следвоенното възстановяване на Украйна, гарантирането на енергийната сигурност на ЕС и отбранителния капацитет на общността ще бъдат приоритетите на чешкото председателство на Европейския съюз. Петият основен приоритет ще бъде осигуряването на стратегическа устойчивост на европейската икономика и демократичните институции", каза Фиала.



Според Фиала действията на Русия в Украйна са оказали решаващо влияние върху приоритетите на Чешката република за председателството ѝ на ЕС. Прага очаква да се подпише декларация ЕС-НАТО по време на своето председателство на общността. "Европа е в процес на фундаментална промяна", заяви чешкият министър-председател.

Чешката република ще настоява страните от общността да провеждат съгласувана политика спрямо Русия и да подкрепят независимите медии и институциите на гражданското общество. Целта на Прага е постепенно да премахне зависимостта на европейските държави от енергийните доставки от Русия и да им помогне да намерят алтернативни доставчици на енергийни суровини.

Прага ще изпълнява задачи за укрепване на европейската киберсигурност и ще подкрепя активно процеса на разширяване на ЕС с включването на държави от
Западните Балкани, Украйна, Грузия и Молдова. Освен това републиката се застъпва за увеличаване на броя на държавите членки на Шенгенското споразумение за свободно движение на граждани и стоки, като се включат поне Хърватия, България и Румъния.

През следващите дни обществеността ще бъде информирана по-подробно за всички приоритети на Чешката република като председател на ЕС. По време на своето председателство Чешката република ще бъде домакин на десетки срещи и конференции на високо равнище с лидери на общността. Планирани са също така министерски срещи и експертни консултации. Чешката република планира неофициална среща на върха на държавните и правителствените ръководители от ЕС през октомври. Предполага се, че тя ще бъде посветена на сътрудничеството с европейски държави, които не са членки на ЕС. Чешките власти биха искали сред участниците да бъде и украинският президент Володимир Зеленски. Прага ще бъде основното място за провеждане на събитията.