0

П о таен план за спасяването на кораба „Царевна“ от лапите на донецките сепаратисти работят собственикът и корабният агент, научи „Телеграф“.

Корабът, който плава под малтийски флаг, е на пристанището в Мариупол от началото на войната в Украйна. Голяма част от екипажа му се завърна у нас след продължителни преговори със сепаратистите от т.нар. Донецка народна република с посредничеството на Русия.

Маневра

Преди дни от ДНР обявиха, че искат от собствениците на шест кораба в Мариупол да вземат мерки и да ги изведат от пристанището. Заради войната и рисковете за корабоплаването това не се случи и в резултат на това сепаратистите обявиха, че ще национализират съдовете, които са регистрирани в Малта, Доминиканската република, Турция, Либерия, Панама и Ямайка.

Това бе съобщено в Телеграм от лидера на ДНР Денис Пушилин, според когото шестте съда ще бъдат преименувани, ще плават под флага на ДНР и ще формират бъдещия флот на републиката, която към момента е призната само от Москва.

Надежда

Собственикът на кораба и корабният мениджър таят надежди, че това развитие ще може да бъде предотвратено. „В момента нямаме някакви сериозни лостове да повлияем. Надяваме се Москва да ги вразуми“, каза за „Телеграф“ Николай Стефанов, управител на менинг агенцията „Овърсийз Меритайм“.

По-нататък в разговора Стефанов сподели, че всъщност са разработили стратегия, въз основа на която корабът да бъде освободен, но отказа да сподели детайли. „Щастието обича тишината“, лаконично коментира той и отрече да е имал контакти с представители на ДНР или руската морска администрация.

В момента на борда на „Царевна“ е капитанът, българин, и по двама български и украински моряци. Според Стефанов те имат провизии и са в нормално психическо и здравословно състояние.

Според експерти по морско право национализирането на „Царевна“ може да се квалифицира като акт на пиратство, за който може да бъде сезиран Международният трибунал по морско право.

„Царевна“ (със старо име „Трапезица“) е на пристанището в Мариупол от преди началото на войната.