0

Б лагодаря на всички французи, които гласуваха доверието си на нашия проект за по-независима Франция и за по-силна Европа. Това заяви френският президент Еманюел Макрон в речта си пред свои привърженици след победата си на втория тур на президентските избори.

Пред събралото се множество на Марсовото поле в подножието на Айфеловата кула, Макрон каза: "Зная, че някои гласуваха за мен не заради идеите ми, а за да спрат крайната десница. Искам да им благодаря", каза Макрон.

Според президента следващият мандат изобщо няма да прилича на досегашния, защото той има различна визия и планове. „Тази нова ера няма да бъде продължение на досегашните 5 години. Ще бъде колективно изработване на ревизиран метод, за да получим пет по-добри години от изминалите, за младежта и цялата страна”, заяви Макрон.

С гняв и освирквания посрещнаха привържениците на Марин Льо Пен резултата на изборите. Крайнодесните отказаха да нарекат резултата „поражение”. Те убедено вярваха, че този вот са най-добрият им шанс да спечелят. Резултатите на Льо Пен бяха по-добри от предишните избори. Подкрепиха я близо два милиона французи повече. Но реалистично тя остана далеч от президентския пост, който се опита да спечели за трети път.

Въпреки победата на Макрон, съвсем скоро предстои нов важен вот. През юни са парламентарните избори. А на първия тур на гласуването за президент се видя, че крайнодесните и крайнолевите имат реалистичен шанс да се борят дори за първото място