0

Р аботещ у дома служител на фирма от Германия е паднал и наранил гръбнака си по пътя от леглото до оборудваното вкъщи работно място. Федерален съд е постановил, че инцидентът е производствена травма и трябва да му бъде изплатена застраховка.

Инцидентът се е случил още преди пандемията, през септември 2018 г. Регионалният мениджър продажби на компанията, която е обозначена само като "R-GmbH", тръгнал от спалнята си към кабинета, който е един етаж по-долу. На витата стълба между двата етажа той се подхлъзнал и паднал, наранявайки гръбнака си.

Застрахователната компания отказала да плати обезщетение, след което мъжът завел иск. Съдът постановил, че ищецът е наранен на път за работа и може да иска обезщетение.

„Ако застрахователната дейност се извършва в домакинството на застрахованото лице или на друго място, се осигурява застрахователно покритие в същия размер, както в случая, когато дейността се извършва на територията на компанията, в която работи лицето”, се казва в съдебните документи.

Анализирайки инцидента, съдът отбелязал, че мъжът започвал работа веднага след събуждане, без да се разсейва за закуска. Това се оказва особено важно, защото застраховката покрива само първото сутрешно „пътуване“ до работа. Така, ако ищецът първо отиде да закуси и падне след това, не може да разчита на обезщетение.