0

П олската здравна система има капацитет да лекува най-малко 10 000 ранени украински войници, заяви днес полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от Ройтерс. Той каза това на фона на започващото в Източна Украйна ново руско настъпление.

Полша вече полага медицински грижи за няколко десетки украински войници и е подготвена да приеме още, заяви Моравецки пред репортери при посещение в западния украински град Лвов.

"Готови сме да приемем най-малко 10 000 войници, ако се наложи. Правим всичко възможно да приемем и лекуваме всички ранени войници от Украйна", каза полският премиер.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в петък пред американската телевизия Си Ен Ен, че между 2500 и 3000 украински войници са загинали до момента във войната с Русия, а още 10 000 са били ранени, отбелязва Ройтерс.

Моравецки е на посещение в Лвов за откриването на финансирано от Полша "контейнерно градче", което ще може да осигури временен подслон на 300 до 350 бежанци в преносими жилища.

По предложение на полското правителство в Украйна се строят контейнерни градчета за вътрешно разселени хора. В тях ще бъдат настанени жени и деца, които бягат от руската агресия в източната част на страната. Първото от тях ще бъде открито днес в Лвов от премиера Матеуш Моравецки, съобщи в Туитър ръководителят на канцеларията на полския премиер Михал Дворчик, цитиран от агенция Укринформ.