0

У нгарският премиер Виктор Орбан въведе днес второ извънредно положение в страната, този път за справяне с последиците от войната в Украйна. В Унгария е в действие още едно извънредно положение, свързано с коронавирусната пандемия. То би трябвало да изтече идния вторник, предаде Франс прес.

Във видеобръщение във Фейсбук той посочи, че военният конфликт в Украйна застрашава финансовата и енергийната сигурност на Унгария.

"Светът е на ръба на една икономическа криза. Унгария трябва да остане извън тази война и да защитава финансовата сигурност на своите семейства", заяви той. "Това налага да разполагаме с възможности и пределни граници за действие и изисква незабавни действия. Правителството, упражняващо правото си по силата на конституцията, обявява извънредно положение заради войната в Украйна", допълни Орбан. Извънредното положение влезе в сила тази нощ в полунощ.

Малко преди това съобщение на премиера унгарският парламент промени конституцията на страната, за да позволи въвеждането на подобна мярка заради конфликта.

По-късно днес ще бъдат съобщени първите решения, взети в рамките на новото извънредно положение. Според неправителствени организации извънредното положение подобно на това, въведено срещу коронавируса, позволява на Орбан да ограничава или просто да отменя временно фундаменталните права на всеки.