0

А ко цената за членство в ЕС е отказ от идентичността ни, не виждам политик у нас, който ще иска да продаде своя народ за такава европейска интеграция, каза президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в годишното си обръщение към парламента

Откакто пътят ни към ЕС беше неправилно блокиран, през последните две години, освен че бяхме разочаровани, бяхме обсебени от това да имаме зелена светлина за започване на преговори в Брюксел. ЕС е най-добрият вариант за нас и най-искрено чакам деня, в който ще започнем преговорите, и още повече деня, в който ще ги приключим. Но в настоящия контекст, с нашите червени линии, не бива да бъдем фиксирани в това колко време ще отнеме на другите, за да разберат истината за нас. Трябва да се ангажираме с подобряване на качеството на живот на нашите граждани. Бързането не винаги е най-добрият съюзник, каза Пендаровски.

От началото на българската блокада до сега настоявам за внимателен и обмислен подход в преговорите, защото се касае за въпроси от най-висок национален интерес, а когато става дума за толкова важни неща бързането не е винаги е най-добрият съюзник, каза Пендаровски.

"През миналата година нашият източен съсед имаше поредица от избори и независимо, че отчитаме емоциите, свързани с тях, загрижени сме, че чухме и реторика, която надхвърля всичко, което чухме досега, свързано с нашата история, език и идентичност. Например, че провеждаме системна дебългаризация, което е сериозно обвинение и няма нищо общо с реалността. Невъзможно е посланиците на 30 държави в Скопие, 16 от които в страни членки на ЕС, да не уведомят за дебългаризиране, нещо, което би било равносилно на геноцид", заяви Пендаровски.

Отскоро там има ново правителство и президент с нов мандат, които изпращат различни сигнали, с част от тях съм напълно съгласен. Например, акцентът да се пренесе от миналото, към реалността и вместо за етническите чувства на хората опреди 10 века, да говорим за бъдещето, за енергийната и инфраструктурната свързаност, за коридор 8, който никога не стана конкурентен на коридор 10, за сметка и на българските и на македонските национални интереси.

Нямаме дилема, че бъдещето ни няма алтернатива извън европейската интеграция и тя си има цена, но ако цената за членство в ЕС е отказ от идентичността ни, не виждам политик у нас, който ще иска да продаде своя народ за такива европейска интеграция, каза Пендаровски.

"Нашите граждани могат да бъдат спокойни, ако блокадата на европейската интеграция на Македония продължи, няма заплаха за вътрешната сигурност в страната. Възможно е и нещо друго, демократична изостаналост и форми на авторитарно управление на отделна личност или партия, но отговорността за това няма да бъде на гражданите, а на нас, политиците", каза още той Пендаровски.

По повод оставката на премиера Зоран Заев Пендаровски каза, че това е акт, който трябва да бъде приветстван, защото рядко се среща в съвременните демокрации, още повече, че той се оттегля, докато партията му е на власт.

Президентът Пендаровски предупреди да се внимава с привличането на чуждестранни инвестиции и настоя всички съобщения за големи чуждестранни инвестиции да се проверяват от гледна точка на сигурността, колкото и примамливи да изглеждат на пръв поглед.