0

Р уският президент Владимир Путин иска по-малко НАТО по границите на Русия, но получава обратното. Иска да разедини Европа и Северна Америка, но сме по-обединени отвсякога. Това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който участва от Брюксел в Конференцията по сигурността и отбраната в Отава.

Путин иска да държи като заложници европейските народи с руски газ и патрол, но вместо това тласка страните да разнообразят доставките и да се придвижат по-бързо към възобновяемата енергия. Иска да изгаси пламъка на свободата и демокрацията в Украйна. Колкото и мрачни да бъдат следващите дни и седмици, този пламък ще продължи да гори, Европа и Северна Америка ще го запазят жив, добави той.

Столтенберг призова Путин да спре войната, да изтегли военните сили от Украйна и да се върне към дипломацията. Войната не е само срещу международния ред, а цели да разруши основите на мира, допълни той. По неговите думи заплахите с ядрено оръжие са безотговорни и опасни.

Ужасени сме от нарастващия брой цивилни жертви и от хуманитарната криза в Украйна. Сърцето ни се къса, болезнено е, каза Столтенберг.

Каквото и да се случи в следващите месеци, каквито и да са целите на Русия, преследвани с насилие и агресия, Москва ще се провали и вече се проваля, обобщи той.

Столтенберг отбеляза, че присъствието на НАТО по източния фланг е удвоено в последните седмици. Той отново заяви, че НАТО ще защити всяка страна от алианса. Ако конфликтът напусне границите на Украйна, ще бъде още по-разрушителен и ще донесе още повече смърт, според неговите предвиждания.

Генералният секретар обясни, че налагането на забранена за полети зона над Украйна е сложен. По неговите думи трудното не е в обявяването на такава зона, а в нейното налагане. Единственият начин в такава среда да се наложи закрита за полети зона е с нанасянето на масови удари по руски военновъздушни средства в Украйна, Беларус и Русия, т.е. да бъдем готови за пряк сблъсък. Това значително ще задълбочи опасността от война в цяла Европа. Изправянето на НАТО срещу Русия ще донесе още повече страдание и разрушения, ще бъде изключително опасно. Трябва да избегнем разрастването на конфликта, настоя той.

Столтенберг предпочете да не отговори при какви обстоятелства ще бъде прекрачена границата при руските кибератаки. По неговите думи това ще се преценява и отговорът може да не бъде огледален, а с други средства.

Той съобщи, че на извънредното заседание на министрите на отбраната от пакта следващата седмица не се очаква приемане на решения, свързани с укрепването на отбранителните способности. По неговите думи решенията може да бъдат приети през юни.