0

Р уският телевизионен канал „Россия 1“ показа, по време на публицистично предаване, какво би се случило с някои от европейските столици, ако Москва реши да нанесе ядрена атака срещу Европа. Стряскащата симулация показва, че на ракетата „Сармат“ ще й трябват средно около 200 секунди, за да унищожи Лондон, Париж или Берлин.

По време на предаването председателят на партия "Родина" Алексей Журавльов дори отбеляза, че при евентуална атака, Великобритания вече няма да съществува. "Една "Сармат" и това е - Британските острови са съществували някога, Британските острови вече не съществуват. Говоря сериозно", каза той. Изказването му беше в подобно на направеното от журналиста Владимир Соловьов, който преди дни каза: „Една изстреляна „Сармат“ - една Великобритания по-малко“.

Депутатът от Държавната дума Евгений Попов от партия Путин "Единна Русия" добави, че ако бъде използвана ракета "Сармат", "никой няма да оцелее. Никой няма да остане на планетата".

В предаването на „60 минути“ на „Россия 1“ беше показана и карта, от която става ясно, че ракетите „Сармат“ са разположени в Калининградска област, а според показаната графика, на руската ядрена бойна глава ще са ѝ необходими 106 секунди, за да достигне Берлин, 200 секунди до Париж и 202 секунди до Лондон.