0

П осланикът на Украйна в Берлин Андрий Мелник обиди жестоко германския канцлер Олаф Шолц, като описа поведението му като „обиден лебервурст“, пише Spiegel .

Дипломатът реагира на думите на канцлера, който каза, че няма да отиде в Киев, след като Володимир Зеленски отказа да приеме германския президент Франк-Валтер Щайнмайер. Украинският държавен глава оправда действията си, като обвини Щайнамайер в близки отношения с Русия.

Според Мелник, Шолц се държи като „обиден лебервурст“, докато в Украйна се води „най-бруталната война, откакто нацистите нападнаха страната през Втората световна война. Това не е детската градина“. Мелник също така се оплака, че Германия все още не е доставила обещаното оръжие на страната му.

По-рано Шолц изрази недоволството си към Киев, като каза: „Страната ни предостави толкова военна и финансова помощ на Украйна, даваме гаранции за бъдещата й безопасност, а те казват, че нашия президент не е добре дошъл“. Шолц добави още, че това решение на Зеленски е причина той самият да не иска да посети Киев.