0

С ветовната здравна организация призова Украйна да унищожи всички изключително опасни патогени в лабораториите си, за да избегне риска от епидемия, тъй като руските удари по страната продължават.

Здравната организация заяви, че в нейните правомощия е включено насърчаването на биосигурността в лабораториите, за да се предотврати случайното или умишленото освобождаване на патогени. Съзнавайки загрижеността, която препоръката може да породи, след като основната атомна електроцентрала на Украйна попадна в руски ръце по време на инвазията, СЗО подчерта по-широкия контекст на дългогодишното сътрудничество с украинските власти за подобряване на лабораторната безопасност.

"СЗО редовно оказва помощ на държавите членки за подобряване на капацитета им в областта на общественото здраве, включително чрез улесняване на подобряването на безопасността и сигурността на лабораториите, в които се съхраняват проби от патогени, пораждащи загриженост за общественото здраве", заявиха от организацията.

Представителството на СЗО в Украйна работи от няколко години с Министерството на здравеопазването и с други партньори, включително други държави - членки на СЗО, за подпомагане на повишаването на биологичната безопасност и биосигурността на лабораториите, както и на капацитета на лабораторния персонал, по-специално за реагиране на пандемията COVID-19.

В общите си препоръки за лабораторна безопасност СЗО набляга на оценката, основана на риска, заяви говорителят Тарик Ясаревич пред репортери в Женева чрез видеовръзка от Украйна. "Лабораториите винаги трябва да проучват и оценяват ситуацията, в която се намират, за да гарантират, че в случай на заплаха има начин за безопасно унищожаване на патогените, които обикновено се намират във всички тези страни за целите на общественото здраве, и за избягване на случайни разливи", каза той.

СЗО не предостави списък на лабораториите в Украйна, нито посочи нивото им на биосигурност, както и не обясни какви патогени се съхраняват в тях. Ясаревич не можа да каже дали някоя лаборатория, засегната от тези препоръки, се намира в район, който активно се бомбардира или е окупиран от руските войски.