С ветът няма да може да се отърве от пандемията от коронавирус и през 2022 г., доколкото бедните страни нямат достъп до достатъчно количества ваксини. Прогнозата е на Световната здравна организация (СЗО). Съветникът на организацията Брус Айлвард заявява пред Би Би Си, че развитите страни не изпълняват поетите ангажименти по програмата за предоставяне на препарати за изостаналите региони от света.

Светът няма да може да се отърве от пандемията от коронавирус и през 2022 г., доколкото бедните страни нямат достъп до достатъчно количества ваксини. Прогнозата е на Световната здравна организация (СЗО). Съветникът на организацията Брус Айлвард заявява пред Би Би Си, че развитите страни не изпълняват поетите ангажименти по програмата за предоставяне на препарати за изостаналите региони от света.

Ако в голяма част от света вече са ваксинирани около 40% и повече от жителите, то в Африка е имунизирани едва 5% от населението. По сметките на СЗО само една от седем дози ваксини, обещани на бедните страни, действителни пристига там.

"Ние не се справяме. Нужно е действително да ускорим процеса, в противен случай какво ще се случи? Тогава пандемията със сигурност ще продължи една година повече отколкото трябва", заявява Айлвард.

Международната програма за предоставяне на ваксини Covax планираше до края на годината да отдели 2 млрд. дози от ваксини, до тук тя е разпространила обаче едва 371 млн. дози. Едновременно с това темпът на разпространение на коронавируса в много страни в света продължава да нараства.