С ветовната здравна организация (СЗО) представи днес първата глобална стратегия за борба с менингит, имаща за цел да премахне до 2030 г. епидемиите от бактериална форма на заболяването, които всяка година отнемат живота на приблизително 250 000 души по целия свят, съобщават Франс прес и Ройтерс.

Световната здравна организация (СЗО) представи днес първата глобална стратегия за борба с менингит, имаща за цел да премахне до 2030 г. епидемиите от бактериална форма на заболяването, които всяка година отнемат живота на приблизително 250 000 души по целия свят, съобщават Франс прес и Ройтерс.

За да постигне това, организацията, съвместно с партньори, е изготвила Глобална пътна карта с цел до 2030 г. да бъдат потушени огнищата на бактериален менингит - най-смъртоносната форма на болестта. Програмата на СЗО цели също да намали със 70 процента смъртните случаи вследствие на бактериален менингит и като цяло да намали броя на случаите наполовина.
В резултат могат да бъдат спасени над 200 000 живота годишно и значително да се намали тежестта на инвалидност вследствие на заболяването.


Менингитът е опасно възпаление на мембраните, обвиващи мозъка и гръбначния мозък, което най-често е причинено от бактериална или вирусна инфекция.
"Където и да удари, менингитът може да бъде фатален и изтощителен. Той се развива бързо, има сериозни здравни, икономически и социални последици и води до опустошителни епидемични огнища", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. "Време е да се сложи край на менингита навсякъде по света. За целта е необходимо спешно да се разшири достъпът до съществуващи инструменти и по-специално до ваксини, да се проведат нови изследвания и да се внедрят иновации за предотвратяване, откриване и лечение на различните причините за болестта", допълни той.
Бактериалният менингит убива един на десет заразени - предимно деца и млади хора. Всеки пети засегнат човек има дългосрочни проблеми, включително загуба на слух или зрение и неврологични увреждания.
През последните десет години епидемиите от заболяването са засегнали всички региони на света, но главно "пояса на менингита", който обхваща 26 държави в Африка южно от Сахара.
Епидемиите от менингит са непредсказуеми и масово опустошават общности и здравни системи, отбелязва СЗО.
Няколко ваксини предпазват от менингит, но не всички общности имат достъп до тях и много държави все още не са ги включили в националните си програми.
В ход са проучвания за разработване на ваксини срещу други причини за менингит, включително стрептококи от група В.