0

С лужители на Европейския съюз проведоха обиски в дъщерни дружества на "Газпром" в Германия. Те са се състояли в рамките на разследване на ролята на корпорацията за рекордното повишаване на цените на газа в Европа. Това съобщи Блумбърг, позовавайки се на свои източници.

По тяхна информация са извършени проверки в офисите на Gazprom Germany и дъщерната компания на „Газпром“ - Wingas. На тези две компании се падат около 20% от доставките на газ в страната.

Европейската комисия започна разследване през октомври миналата година, за да установи дали се спазват правилата на ЕС за конкуренцията на пазара на газ и дали картелни споразумения или стратегии за ограничаване на доставките са били използвани за повишаване на цените.

Свободният пазар в ЕС беше създаден, благодарение на целенасочената политика на Европейската комисия за демонополизация на търговията с газ, която се прилага от 2009 г. насам. Европейската комисия беше убедена, че свободната търговия с газ в ЕС ще доведе до рязък спад на цените на газа.