Т ел Авив е най-скъпият град за живеене в света, а нарастващата инфлация е увеличила разходите за живот в световен мащаб през годината, съобщи АФП. Израелският град се изкачи с пет места нагоре и зае първото място в авторитетната класация, съставена от Economist Intelligence Unit (EIU).

Световният индекс на разходите за живеене е базиран на сравняване на цените в щатски долари на стоките и услугите в 173 града. Тел Авив се изкачи в класацията отчасти благодарение на силната позиция на националната валута - шекела - спрямо долара, както и на увеличението на цените на транспорта и хранителните стоки.

Париж и Сингапур си делят второто място, следвани от Цюрих и Хонконг. Ню Йорк е на шесто място, а Женева - на седмо. Първите 10 места се допълват от Копенхаген на осмо място, Лос Анджелис на девето и Осака на десето.

Миналата година проучването постави на първо място Париж, Цюрих и Хонконг. Данните от тазгодишното проучване са събрани през август и септември, когато цените на товарните превози и стоките се повишиха, и показват, че средният ръст на цените в местна валута е 3,5% - най-бързият темп на инфлация, регистриран през последните пет години. Социалните ограничения, дължащи се на пандемията от коронавирус, "нарушиха доставките на стоки, което доведе до недостиг и по-високи цени", заяви Упасана Дут, ръководител на отдела за проучвания в EIU.