0

С тачките в европейската гражданска авииация продължават в разгара на същинското начало на летния туристически сезон. Трудовите спорове за условия на труд и заплащане се разиграват на фона на високата инфлация и крехкото възстановяване на трафика след пандемията от Ковид-19. Зесегнати са традиционни дестинации като Франция и Испания. Превантивно са анулирани една пета от полетите на летище Роаси - Шарл-де Гол в Париж.

Отменени са 20 на сто от полетите между 7 и 14 часа от и за най-голямото френско летище заради протест на противопожарните служби. Недоволните вече отхвърлиха като незадоволително предложение за 4 процента ръст на заплатите. Синдикатите са депозирали предупреждение за нова стачка на Роаси-Шарл-де Гол и за следващата събота и неделя, когато започва лятната училищна ваканция във Франция.

15 полета от и за Испания на нискотарифните превозвачи Изиджет и Райънеър бяха отменени заради стачки на кабинния екипаж. Закъснения има при други 175 полета. Синдикатите в Райънеър обявиха до края на месеца още три спирания на работа за по четири дни на 10-те испанския летища, на които оперира ирландският авиопревозвач. Недоволните настояват за по-добри условия на труд, като за останалите им колеги в Европа. Трудовият спор изненада неприятно туристи в Палма де Майорка.

С искане за спазване на трудовото законодателство и повишение на заплатите миналата седмица стачкува персоналът на "Райънеър" и в други европейски страни като Португалия, Белгия, Италия и Франция.

Споразумение за второ удължаване на преговорите отложи началото на безсрочна стачка на пилотите в Скандинавските авиолинии. Новият срок за пробив е 12 на обяд в понеделник.

"Да, напредваме. В противен случай нямаше да отложим крайния срок. Все още обаче се различаваме в позициите си", заяви Мариан Хернес - главен медиатор - SAS.

Недоволните протестират срещу орязване на заплащането в рамките на план за преструктуриране, който да гарантира оцеляване на компанията след серия загуби и спасителни планове от началото на ковид-пандемията през 2020-а.

Потърпевши от закъснели или отменени полети във Франкфурт са били съветвани сами да потърсят багажа си при алтернатива за доставка на по-късна дата, съобщава Ройтерс. Германия смекчи правилата за наемане на чуждестранни работници за да компенсира липсата на персонал за натоварения летен сезон и подновените авиопътувания.