0

22-годишният датски гражданин, арестуван след стрелбата в търговски център в Копенхаген, е признал, че е извършил деянието, съобщи шефът на полицията в датската столица главен инспектор Сьорен Томасен според местни медии, цитирани от ДПА, предаде БТА. Извършителят е стрелял по жертвите на безразборен принцип. Трима души са загинали при нападението: 47-годишен руски гражданин, живеещ в Дания, и момче и момиче на 17 години.

Четирима са с огнестрелни рани, единият, от които е в критично състояние, каза на пресконференция Каспер Клаудиус, главен лекар на болницата, в която са настанени ранените. Другите трима са вън от опасност.

Има и пострадали, които са получили леки наранявания, докато в паниката са бягали от мола, каза Томасен. Случаят не се разглежда като терористичен акт според полицейския шеф. Полицията не каза нищо друго за възможен мотив. "В хода на разследването не са установени никакви данни, документи или свидетелски разкази, които да сочат, че става дума за тероризъм", каза Томасен пред датската телевизия.

Мъжът е носел пушка и нож. Имал е и достъп до пистолет. "Засега изглежда, че оръжията са били законни, но той не е имал разрешително за тях", каза Томасен. Все още не са ясни мотивите за престъплението.