0

У крайна обвини съседна Унгария, че омаловажава руската агресия и нарушава единството на ЕС след телефонния разговор между премиера Виктор Орбан и руския президент Владимир Путин.

„Очевидно след изборите Будапеща премина към следващата стъпка – помага на Путин да продължи агресията си срещу Украйна“, се казва в изявление на украинското външно министерство, обвинявайки Унгария в „разрушаване на единството в ЕС“.

Украйна разкритикува Унгария и за готовността й да плаща в рубли за руски газ. "Ако Будапеща наистина иска да помогне за прекратяване на войната, ето как може да стане това: спрете да рушите единството в ЕС, дайте подкрепата си за нови антируски санкции, окажете военна помощ на Украйна и не създавайте нови източници за финансиране на руската военна машина. Никога не е късно да застанеш от правилната страна на историята", заяви говорител на украинското външно министерство.

Междувременно унгарският премиер Виктор Орбан отново заяви, че спирането на руският природен газ е „червена линия“ и „ще убие Унгария“. Това обаче не е единствената европейска държава, която не иска да се откаже от руските енергоизточници. Австрия, Италия и Нидерландия също се страхуват, че евентуално ембарго ще доведе до сериозни икономически трудности и ще застраши енергийната им сигурност.