0

Г лавният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова обяви образуването на наказателно дело срещу говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, както и срещу главнокомандващия на руските въздушно-космически сили Сергей Суровикин и началника на силите за радиационна, химическа и биологична защита на Русия. Въоръжени сили Игор Кирилов. „Сега имаме 65 заподозрени длъжностни лица и военни ръководители на Руската федерация по този случай“, написа Венедиктова във Фейсбук в понеделник.

В понеделник съд в Украйна арестува задочно руския журналист и водещ Владимир Соловьов, а преди това същото направи и с главния редактор на RT Маргарита Симонян, както и режисьора Никита Михалков, певеца Олег Газманов и телевизионната водеща Тина Канделаки.

В типичния си стил, Захарова не остана длъжна на Венедиктова и й отговори. „Главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова обяви образуването на наказателно дело срещу официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова. Колко символично е това – в деня на убийството на 20 цивилни от въоръжените сили на Украйна. Това е сюрреализмът на киевския режим“, написа тя в канала си в Telegram.

Заради решението на Венедиктова да погне Захарова, председателят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин възложи да се образува наказателно дело поради „незаконно наказателно преследване в Украйна на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова“ и останалите лица, който Киев съди.