0

13 украински войници загинаха при защитата на малкия Змийски остров в Черно море от руските военноморски сили и бяха обявени за Герои на Украйна от президента Володимир Зеленски. Войниците не са се предали и отказали да се подчинят на призивите на руснаците да свалят оръжие. Аудиозапис с последните думи на украинските граничари бе споделен многократно в социалните мрежи.

За него се твърди, че е разговор между защитниците на острова и руски военен кораб.

"Това е руски военен кораб, повтарям, това е руски кораб. Предлагам да свалите оръжията си, да се предадете, иначе ще ви бъде нанесен удар. Потвърдете, че разбирате." 

След това се чува разговор между мъж и жена: 

"Това е. Да им кажа ли да ходят да се *****?", казва мъжът. 

"За всеки случай", отговаря жената. 

Следва кратък отговор към руския кораб.

"Руски военен кораб, ходи да се *****". (Руский военный корабль, иди нахуй). 

Според Киев всички 13 граничари са били избити, след като островът е бомбардиран. 

Москва твърди, че всички граничари са се предали. 

Змийският остров е разположен на 12 мили от делтата на Дунав и представлява 40 метра висока скала с площ 170 декара, но е от голямо стратегическо значение. 

"На нашия Змийски остров геройски загинаха момчетата граничари, които го защитаваха до последния човек. Всички загинаха геройски. Но не отстъпиха. Всички ще бъдат удостоени посмъртно със званието Герой на Украйна. Вечна памет на отдалите живота си за Украйна!", каза украинският президент Володимир Зеленски.