0

У крайна иска Китай да играе по-забележима роля в спирането на войната с Русия, както и да стане бъдещ гарант за украинската сигурност, каза във вторник началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски, Андрий Йермак, цитиран от Ройтерс.

Йермак, който ръководи офиса на Зеленски, също каза, че очаква "много скоро" да се проведе диалог между украинския лидер и китайския президент Си Дзинпин, без да дава подробности.

Китай от дълго време изгражда по-тесни връзки в областта на енергетиката, търговията и сигурността с Русия, но е и най-големият търговски партньор на Украйна. Пекин устоя на натиска от западните страни и се въздържа да осъди нахлуването на Русия.

"Засега виждахме неутралната позиция на Китай. И, както казах по-рано, ние вярваме, че Китай... трябва да играе по-забележима роля в приключването на тази война и в изграждането на нова глобална система за сигурност, каза Йермак на виртуална пресконференция, организирана от мозъчния тръст Chatham House в Лондон.

"Очакваме също така Китай да допринесе в значима степен за тази нова система за сигурност за Украйна и също така очакваме Китай да бъде един от гарантите в рамките на тази система за сигурност", каза той..

"Ние се отнасяме към Китай с изключително уважение и очакваме той да играе проактивна роля в този процес."

Преди нахлуването на Русия Киев заяви, че иска гаранции за сигурност от великите сили, наричайки съществуващата глобална архитектура за сигурност "почти счупена".

Китай и Русия са постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, заедно със САЩ, Великобритания и Франция.

Съединените щати предупредиха Китай миналата седмица да не помага на Русия за инвазията в Украйна, която започна на 24 февруари.

Пекин заяви, че се застъпва за дипломатическо решение на конфликта и че подкрепя териториалната цялост както на Русия, така и на Украйна, като същевременно признава "законните" опасения на Москва за сигурността.