0

Р уските доставки по тръбопроводи трябва да бъдат изключени от планираните петролни санкции на Европейския съюз срещу Москва, които в сегашния си вид биха унищожили икономиката на Унгария, заяви в сряда нейният министър на външните работи.

Петер Сиярто заяви, че след разговори с представители на ЕС постигането на споразумение между Будапеща и Брюксел относно предложената забрана все още изглежда малко вероятно.

"Брюксел няма предложение за решение ... което да се справи с подобни на атомна бомба последици от това потенциално петролно ембарго срещу Русия върху икономиката на Унгария." заяви Сиярто във видеоклип, публикуван на страницата му във Facebook.

Повечето други държави от ЕС подкрепят забраната на руския петрол в рамките на новия шести пакет от санкции, предназначени да накажат Москва за воденето на война в Украйна. За подобно решение обаче е необходимо единодушие, като Унгария е най-яростният критик.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен са обсъдили в понеделник инвестициите в модернизирането на унгарската петролна инфраструктура, съобщи във вторник говорител на последната.

Френският президент Еманюел Макрон също е разговарял с Орбан тази седмица.

Но Сиярто заяви, че единственият път към споразумение би бил, ако забраната се прилага само за морските превози на петрол и че би било реалистично да се върнем към първоначалното предложение на Унгария за изключване от пакета на преноса по тръбопроводи.

Доставките на руски петрол по тръбопровода "Дружба" представляват около 65 % от петрола, от който се нуждае Унгария.

По-рано Орбан заяви, че е готов да преговаря, ако получи ново предложение, което да отговаря на унгарските интереси.