0

П редседателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел са в Киев, за да изразят подкрепа за Украйна. Двамата пристигнаха с влак заедно с премиера на Словакия Едуард Хегер. Първите разпространени кадри след пристигането им бяха от Буча, където, бяха открити стотица тела на избити цивилни.

"Тук е станало нещо немислимо. Видяхме жестокото лице на армията на Путин. Видяхме с какво безразсъдство и коравосърдечие са окупирали града. Тук, в Буча, видяхме човешкото у нас разбито. Целият свят скърби с хората от Буча и, както казвате, те са тези, които защитават границата на Европа, защитават човечността, демокрацията и затова ние заставаме до тях в тази важна борба", каза Фон дер Лайен след обиколката на Буча. 

Тя и Жозеп Борел ще уверят президента Володимир Зеленски, че Украйна "ще има европейски път" и въпросът за членството в Евросъюза ще бъде придвижен възможно най-бързо. Посещението е знак, че "Украйна контролира територията си", а правителството все още владее положението, посочи Борел.