П редседателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова 27-те страни членки да се откажат от природния газ не само за да ускорят прехода към чиста енергия, но и за да направят Общността по-независим играч в света, информира "Асошиейтед прес".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова 27-те страни членки да се откажат от природния газ не само за да ускорят прехода към чиста енергия, но и за да направят Общността по-независим играч в света, информира "Асошиейтед прес".

В навечерието на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните членки на ЕС, посветена на енергийната криза, Фон дер Лайен изтъкна пред Европейския парламент, че тъй като блокът внася 90% от газа си - голяма част от стратегическия съперник Русия - "това ни прави уязвими".

В резултат на това тя иска ЕС да удвои бързия преход към чиста енергия от вятър и слънце, която може да се произвежда вътрешно и в крайна сметка ще бъде много по-евтина от вносните изкопаеми горива.

Скокът на цените на газа напоследък първо удари най-уязвимите семейства в ЕС, а шефката на ЕК отново отправи призив към страните членки да се уверят, че данъците и налозите върху енергията могат да бъдат адаптирани, за да защитят най-бедните граждани на ЕС.

Ала Фон дер Лайен също така засегна темата от стратегическо значение ЕС да бъде по-малко зависим от вноса. Дори ако страна партньор като Норвегия да е увеличила износа си към блока, за да отговори на увеличеното търсене, един голям играч не го направи.

"Въпреки че (руският) "Газпром" изпълни дългосрочните си договори с нас, той не отговори на по-голямото търсене, както го направи през предходните години. Тъй че Европа днес твърде много разчита на газ", подчерта тя.

В резултат на това преходът към чиста енергия не бил необходим само за да се превърне ЕС в енергийно неутрален до средата на века.

"Преходът към чиста енергия е не само жизненоважен за нашата планета. Това също е от решаващо значение за нашата икономика и за устойчивостта на сътресения в цените на енергията", изтъкна тя.

Това беше прикрита препратка към правителствени ръководители като унгарския премиер Виктор Орбан, който специално хвърли вината за повишаването на цените на енергията върху плановете на Европейската комисия за Зелена сделка. Проектът има за цел да намали емисиите на парникови газове с 55% до 2030 г. и да направи Общността въглеродно неутрална до 2050 г.