0

Д евет милиона души са починали преждевременно през 2019 г. заради замърсяването, става ясно от публикувано проучване на сп. "Лансет", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Един от всеки шест преждевременни смъртни случая е свързан със замърсяването и главно с лошото качество на въздуха. Замърсяването и изхвърлените във въздуха, водата и почвата отпадъци рядко убиват директно, но са в основата на тежки болести на сърцето, тумори, респираторни проблеми и остри стомашни разстройства.

"Ефектът на замърсяването върху здравето остава значително по-голям от този на войната, тероризма, маларията, ХИВ, туберкулозата, наркотиците и алкохола. Смъртните случаи, дължащи се на замърсяването, са приблизително колкото тези, причинени от тютюнопушенето", обобщи Ричард Фулър, главният координатор на отдела на "Лансет", занимаващ се с въздействието на замърсяването върху здравето.

През 2019 г. 6,7 милиона смъртни случая се дължат на замърсяването на въздуха, 1,4 милиона на замърсяването на водата, а 900 000 на отравяне с олово.

През 2000 г. замърсяването на въздуха от промишлеността е убило около 2,9 милиона души, докато през 2019 г. тази стойност е била 4,5 милиона, се казва още в проучването, цитирано от Асошиейтед прес.